Wycieczka do „Muzeum Żywego Obwarzanka”

muzeum_obwarzanka_20211201_1686607824
1-3

Wycieczka do „Muzeum Żywego Obwarzanka”

W listopadzie klasa 2b wraz z opiekunami udała się na wycieczkę do „Muzeum Żywego Obwarzanka” w Krakowie. Podczas warsztatów dzieci zapoznały się z historią, recepturą oraz sposobem wypieku tego regionalnego produktu. Dowiedziały się też, po czym rozpoznać oryginalny krakowski obwarzanek.

Tu przyda się taka wskazówka:

„Możemy zrobić dwie rzeczy: zerknąć na spód obwarzanka i sprawdzić, czy są na nim charakterystyczne, podłużne ślady po ruszcie i szukać budek oznaczonych niebieską naklejką ze znakiem “Chronione Oznaczenie Geograficzne”. Prawdziwy, certyfikowany produkt, to “obwarzanek krakowski”. [http://kulinarny.krakow.pl/slow_food_central_europe/240267,artykul,obwarzanek.html]

Najważniejszym punktem warsztatów było samodzielne wykonanie obwarzanka według instrukcji. Na ekranie dzieci mogły śledzić, jak ich obwarzanki zostają obwarzone, a następnie wypieczone w piecu. Na koniec  każdy otrzymał swój wyrób i mógł go skosztować. To była smakowita wyprawa!

Marta Stokłosa- Marszałek

Skip to content